tiistai 17. tammikuuta 2012

Ensimmäinen lenkki: malaria

Ketjureaktiossa on kaksitoista lauluntekijää, mutta oikeastaan kolmetoista lenkkiä. Ensimmäinen ketjunpunoja Tero Väänänen ei tehnyt lauluaan laulusta vaan etsi inspiraation Helsingin sanomien tammikuun 2011 kuukausiliitteestä. Vasta ketjun valmistuttua hän paljasti löytäneensä laulun juuren Anu Nousiaisen laajasta malariareportaasista Thaimaan ja Myanmarin rajalta.

Hyttynen, loinen, ihminen. Nämä kolme asiaa tarvitaan malariaan ja näillä sanoilla käynnistyy Ketjureaktio-konsertti. Horkkahyttysnaaraat levittävät malarialoisia ihmiseen, loiset lisääntyvät ihmisen veressä, sairastuttavat kantajansa ja siirtyvät lopuksi veren mukana uuteen hyttyseen. Tämä kuoleman kolminaisuus ja myanmarilaisen malariaklinikan pienen potilaan kamppailu elämästään antoivat perustan Tero Väänäsen kappaleeseen Horkka. Laulu on yhtä painajaismainen kuin aiheensa.

Ketjureaktio paljastaa heti alussa arvaamattomuutensa: ei pehmeitä laskuja, ei yleisön lämmittelyä ja mietittyjä draaman kaaria. Vain mielleyhtymän välähdys ja päätös seurata sitä, tuli mitä tuli. Ja luvattakoon, että horkka hellittää jo toisessa laulussa, vaikka piinaavista huomioista ei päästäkään.

Seuraavat katkelmat on poimittu Anu Nousiaisen artikkelista Helsingin sanomien kuukausiliitteestä 1/2011:

”Pojalla on kuumetta 39 astetta. Hänen sydämensä lyö 160 kertaa minuutissa. Pojan penikseen tuikataan katetri. Letkuun valuu ruskeaa virtsaa. Tohtori Rijken vilkaisee letkua: ”Malarialoiset ovat jo munuaisissa”, hän mutisee. Hän katsoo, miten kiihkeästi poika hengittää: ”Loisia on keuhkoissakin.” ”Antakaa happea varovasti. On vaara, että lapsi saa keuhkoödeeman.”

Rijken tunnustelee pojan vatsaa: maksa tuntuu suurelta. ”Sielläkin on loisia. Samoin aivoissa, koska poika kouristelee.” Papereihin merkitään diagnoosi: aivomalaria. Rijken tekee nopean arvion. ”Hänellä on 30–40 prosentin mahdollisuus selvitä.”

Pojan nimi on Kyan Pwae Moo. Hän on kaksivuotias. Rijken silittää pientä päätä, ohutta tukkaa. Hänelläkin on poika, miltei samanikäinen. ”Kuusi tuntia vielä, ja lapsi olisi ollut kuollut.”

Malaria, paha ilma, kuiskivat italialaiset, kun palvelusväki jälleen tärisi horkassa. Italiassa ajateltiin 1600-luvulla, että malaria levisi höyryistä, joita nousi soilta. Kohta malaria alkoi olla Etelä-Euroopassa jatkuva vitsaus.

Koko maailmassa malariaan sairastuu vuosittain 200–300 miljoonaa ihmistä, ja heistä yli miljoona kuolee. Suurin osa kuolleista on alle viisivuotiaita afrikkalaisia lapsia. Määrät voivat olla paljon suurempiakin. Täsmällisiä lukuja ei ole, koska moni sairastaa ja kuolee kotona.

Toisen maailmansodan jälkeen päätettiin, että malaria hävitetään maapallolta. Otettiin käyttöön järeät aseet: asumukset ja karjasuojat ruiskutettiin hyönteismyrkky ddt:llä, väestöä massahoidettiin suolaan lisätyllä klorokiinilla, kokonaisia soita kuivattiin. Länsimaista viimeiset malariapesäkkeet saatiin hävitetyksi 1950–-60-luvulla.

Kehitysmaihin malaria kuitenkin jäi: hyttysistä tuli vastustuskykyisiä DDT:lle, joka julistettiin ympäristömyrkyksi. 1970-luvulla oli pakko myöntää, että taistelu malariaa vastaan oli hävitty.

Kun malaria hävisi Euroopasta ja Yhdysvalloista, meni samalla kiinnostus rahoittaa sen tutkimusta. Nämä niin sanotut trooppiset taudit, joihin malaria kuuluu, eivät innosta lääketehtaita. Tutkimusrahat pannaan mieluummin maksukykyisten länsimaalaisten vaivoihin: verenpaineeseen, kolesteroliin, impotenssiin.

Malarialääkkeitä tarvitaan eniten siellä, missä on vähiten rahaa. Onneksi maailman rikkain ihminen, Microsoftin Bill Gates kiinnostui malariasta. Eräässä haastattelussa Gates sanoo: ”Kysyn jatkuvasti itseltäni, emmekö me tosiaan välitä, koska se ei kosketa meitä. Siitäkö tässä on kyse? Malarian ihmisille aiheuttamaa kärsimystä ei voi verrata mihinkään. Monilla mittareilla arvioituna se on pahinta, mitä Maassa on.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti